Centralni registar kredita: Dnevno ažuriranje podataka od 2012.

Bez autora
Aug 07 2011

Bilo je slučajeva da klijent uzme kredit u jednoj banci, zatim ode u drugu banku i u njoj uzme kredit, iako nema uslova da može vraćati dva kredita. Ova "druga" banka mu sigurno ne bi dala kredite da je znala da ima već jedno zaduženje i da postoji opasnost od prezaduženja, ali klijenti mogu da koriste tu priliku zbog toga što se podaci u Centralnom registru kredita (CRK) ažuriraju jednom mjesečno. Mjesečno ažuriranje podataka trenutno ne odgovara potrebama finansijskih institucija i klijenata, zbog toga je Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) odlučilo da Centralni registar kredita poslovnih subjekata i fizičkih lica u BiH treba dograditi tako da omogući dnevno ažuriranje podataka o zaduženjima. To znači da će sve banke, mikrokreditne organizacije i leasing kompanije na kraju radnog dana u CRK unijeti podatke o kreditnim zahtjevima tog dana, a već sljedećeg jutra uneseni podaci će biti dostupni svim ostalim finansijskim institucijama.

Centralni registar kredita: Dnevno ažuriranje podataka od 2012.Bilo je slučajeva da klijent uzme kredit u jednoj banci, zatim ode u drugu banku i u njoj uzme kredit, iako nema uslova da može vraćati dva kredita.

Ova "druga" banka mu sigurno ne bi dala kredite da je znala da ima već jedno zaduženje i da postoji opasnost od prezaduženja, ali klijenti mogu da koriste tu priliku zbog toga što se podaci u Centralnom registru kredita (CRK) ažuriraju jednom mjesečno.

Mjesečno ažuriranje podataka trenutno ne odgovara potrebama finansijskih institucija i klijenata, zbog toga je Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) odlučilo da Centralni registar kredita poslovnih subjekata i fizičkih lica u BiH treba dograditi tako da omogući dnevno ažuriranje podataka o zaduženjima. To znači da će sve banke, mikrokreditne organizacije i leasing kompanije na kraju radnog dana u CRK unijeti podatke o kreditnim zahtjevima tog dana, a već sljedećeg jutra uneseni podaci će biti dostupni svim ostalim finansijskim institucijama.

Još se radi

U CBBiH su nam kazali da se na tome još radi i da dnevno ažuriranje podataka neće biti moguće, vjerovatno, do kraja ove godine. Banke i ostale finansijske institucije imaće prelazni rok od godinu da u potpunosti pređu sa starog na novi obim podataka. Do tada svi će moći raditi i po starom i po novom načinu, što je veoma važno za sigurnost sistema, kako ne bi došlo do odgađanja početka rada zbog nekoga ko nije bio u mogućnosti preći na novi sistem rada, pojašnjavaju u CBBiH.

"Dnevno ažurirani podaci će doprinijeti kvaliteti obrade kreditnih zahtjeva, zbog omogućavanja boljeg praćenja kreditne izloženosti klijenata, na način da će nam kao banci omogućiti potpunije informacije o zaduženjima, a samim time i smanjiti mogućnost loših plasmana do kojih može doći upravo radi nepravovremenog uvida u klijentovu stvarnu izloženost u trenutku odobravanja plasmana. S druge strane, situacija da se klijent paralelno zaduži u dvije financijske institucije, a da te institucije nemaju uvid u drugo zaduženje, bit će značajno smanjena, jer je do sada postojala takva mogućnost upravo poradi mjesečnog ažuriranja podataka u CRK-u", rekli su u Hypo Alpe Adria banci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik